6.9.06

Alkutohinoita

Hei, olen Heikki ja poden kroonista prätkäkuumetta.

Usean kesän olen haaveillut omasta moottoripyörästä ja nyt olen vakaasti päättänyt itselleni sellaisen hommata. Kortin ajoin samaan aikaan B-kortin kanssa, mutta tuolloin ei lukiolaisen talous antanut myöten kulkupelin ostoon. Muutaman kerran olen päässyt kaverin pyörää kokeilemaan, mutta se ei ole ollut läheskään riittävästi tämän kuumeen laskemiseksi. Eli oma on saatava.

Suurin kompastuskivi moottoripyörän hankintaan on vähemmän yllättäin raha. Opiskelijalla harvoin on ylimääräistä valuuttaa, mutta sentään kuulun itse siihen onnekkaaseen kastiin, joka on löytänyt työpaikan rahahuolia helpottamaan. Toistaiseksi olen pärjännyt ilman lainanottoa, mutta koska opintolaina on käsittääkseni edullista esim. autolainaan nähden, perustuu tämän projektin rahoitus jonkinasteiselle velkaantumiselle. Lisäsijoituksina tulevat palkan päälle saatavat bonukset, veronpalautukset ja viime kädessä toivon mukaan myös vanhempien avustukset.

Itse ajoneuvo lienee sitten n. 500-750 -kuutioinen custom, todennäköisesti japanilaisvalmisteinen. Pyörän lisäksi tarvitaan varusteet, vakuutukset, talvisäilö ja erinäisiä muita lisäsijoituksia, joten vaikka käytettyjen hinnat syksyllä vaikuttavatkin edullisilta, todelliset kustannukset ovat reippaasti korkeammat. Keväthän on pyörämarkkinoilla myyjän aikaa, joten jo pelkkä pyöräkin on kalliimpi kuin miltä nyt vaikuttaa.

Tällä hetkellä tilillä makoileva alkupääoma on 400 euron suuruusluokkaa, ja siihen pitäisi talven aikana kerätä jatkoksi summa, jolla rahat riittävät keväällä. Jos hyvin käy, saan diplomityöpaikan kevääksi ja pystyn säästämään palkasta mukavasti extraa muun rahan päälle. Jos huonosti käy, nykyinen marraskuussa loppuva työsopimukseni jää talven viimeiseksi ja koko projekti uhkaa kuihtua kasaan.

Pyrin kirjoittamaan aina, kun jotain pientäkin tapahtuu projektin etenemiseksi. Tänään söin yliopistolla työpaikan sijaan ja ruoka oli 3 euroa halvempi. Siirsin säästyneen summan talteen toiselle tililleni, jolle potti kasvaa pikkuhiljaa.

Tästä se lähtee.